Odaberite jezik:

Prijava

Odjava

Košarica

Vaša je košarica trenutno prazna.

Posjetite naš webshop!

Novosti
Zadovoljstvo kupaca

Mbm vrtni centar

  • Rijeka
  • Split
  • Lučko - Zagreb
American Express MasterCard Visa Diners

Bonsai

Bonsai

Uobičajeno se smatra da je Japan zemlja porijekla bonsaia, ali zapravo je to Kina gdje su se bonsai drveća uzgajala još u vrijeme dinastije Han prije gotovo dvije tisuće godina. 

Dugo se vremena za bonsai ili penjing, kako ga nazivaju Kinezi, smatralo da je preduhovan za mnoštvo i da ga smiju posjedovati samo osobe plemenita porijekla. Naravno, tadašnja bonsai stabla nisu izgledala kakva vidimo danas. Bila su znatno veća i uzgajana samo u prirodi. U 14. stoljeću Kinezi su osvojili Japan i sa sobom donijeli kinesku kulturu koja je uključivala i kreiranje minijaturnih prirodnih pejzaža u posudama, odnosno penjing. Zen redovnici su preuzeli penjing koji je s vremenom postao bonsai i od 14. stoljeća sastavni dio japanske kulture. Bonsai je zapravo složenica dvije riječi bon – posuda i sai – stablo. Japanci su utjecali da se umijeće izrade bonsaia dovede gdje je danas. To je razlog što su bonsai stilovi znatno različiti između Kine i Japana. Kineski bonsai ne prate prestroga ograničenja, stil je mnogo slobodniji i orezivanje biljke nije tako obilno. S druge strane japanski bonsai se jače orezuje i zapravo izgledaju kao minijaturne verzije odraslih primjeraka. Bonsai drveće i grmlje nije prirodno patuljastog rasta, nego normalne veličine, a posebnim se uzgojnim zahvatima oblikuje u tradicionalne oblike. Za to je potrebno puno vremena i vještine.


Bonsai za unutarnje prostore

Sobni je bonsai, kako mu samo ime kaže, puno pogodniji za sobne uvjete i ne podnosi zimu na otvorenome iako ga se za ljetnih mjeseci može držati vani kao pravi bonsai. Ne preporučuje se da to vrijeme bude stalno vani, pa ga se u pravilnim razmacima na nekoliko dana unosi u kuću. Sobni bonsai, jednaki kao njegove otporne vrtne inačice, prava je atrakcija ali potrebna mu je njega. Treba vlažan zrak, pa uz redovito rošenje valja izbjegavati blizinu radijatora i propuha. Zalijeva se svakodnevno, i to obilno-kompost mora biti zasićen vodom.

 

Bonsai za vanjske prostore

Osnovna razlika u odnosu na sobni bonsai je ta što se upotrebljavaju otporne vrste drveća i grmlja. Vrtni bonsai nije kućna vrsta pa zbog toplog i suhog zraka u kući, nakon nekoliko dana počinje patiti. Na otvorenome treba im pružiti zaštitu od vjetra i kiše. Svakodnevno zalijevanje za suhih ljetnih mjeseci biti će nužno. U današnje vrijeme formiranje bonsaia prilagođava se zahtjevima tržišta. Tako možemo naći različite moderno šišane forme koje svojim izgledom uljepšavaju vrtove.
Vrste pogodne za vrtni bonsai su vrste koje brzo rastu i imaju sitnije listiće ili iglice. U europskim rasadnicima koji uzgajaju vrtne bonsaie, neke od najzanimljivijih su: Ilex crenata, Buxus microphilla, Lonicera nitida, Ligustrum delavayanum, Pinus pinea, Juniperus chinensis, Podocarpus macrophyllus…

Katarina Grgić, dip. ing. agr.

 

Izdvojeno iz galerije

  • Bonsai

« Povratak na blog